4 Şubat 2014 Salı

Karanfilli Ayva Tatlım


Merhaba, 

Bu aralar evde bolca vakit geçirme şansım olunca ne zamandır aklımda olan ayva reçelini yaptım, sizlerle de paylaşmak istedim. 

Malzemeler;
~ 4 tane ayva
~ 10 tane karanfil ( eğer sevmiyorsanız karanfil tadını azaltadabilirsiniz sayısını)
~ 3 bardak şeker( ben çok tatlı sevmem meyvenin tadını hissetmek isterim, siz isterseniz 4 de koyabilirsiniz)
~ yarım limon suyu

Yapılışı;
Ayvalar çok sert olduğu için ben salatalık soyacağı ile daha rahat soyuyorum öneririm çok kolay oluyor. Ayvaları soyduk ortalarındaki çekirdek kısmını atmıyoruz ayırıyoruz. Soğuk suya kararmamaları için attık. Bittikten sonra hepsini hızla küp küp doğrayıp çukur bir tencereye alıyoruz. 

Ayvaların üstüne gelecek kadar su koyuyoruz ve kaynatıyoruz. Biraz yumusayıp güzel güzel kokmaya başlayınca şekerini ekliyoruz. Karıştırıyoruz biraz şeker çozulunce aşağıda benim yaptıgım gibi bitki cayı süzgecinde daha güzeli tulbente sarabıleceğiniz ayvanın çekirdekleri ve karanfilleri koyuyoruz tencerenin içine. Çekirdekler renk ve kıvam, karanfilde hoş bir aroma katıyor reçele. 

Orta ateşte rengi pembeleşip, kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatıyoruz. Unutmayın tencerenin ağzı hep açık. İstediğiniz kıvama gelince limon suyumuzu da ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıp kapatıyoruz.  Annemin söylediğine göre sıcakken kavanoza koyup ağzı açık soğumaya bırakıyoruz.  

Vee afiyet olsunn :))


4 yorum:

  1. Eline sağlık Fulya'cığım.:) Gelip yemek isterdim doğrusu çok hoş görünüyor;)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke ne çok sevinirim. İstanbul'a gelirsen lütfen haber ver zaten sizi çok kıskanıyorum toplantılarınız dolayısı ile:))

      Sil
  2. Reçelsever bir aile olarak geçen gün 5 kilo ayvadan reçel yaptım.Soyarken ellerim su topladı.En zor kısmı bu olsa gerek..Ama ben salatalık soyacağı ile de halledemedim.Sizinki de çok güzel gözüküyor.Ellerinize sağlık..))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sizin de ellerinize sağlık, üzüldüm bir deneyin gerçekten daha kolay oluyor soyması ama tabi Çelik olmalı soyacak kırılmasın diye. Afiyet olsun :)

      Sil